Wino jest alkoholem, który doskonale pasuje do różnych dań, a co za tym idzie doskonale podkreśla smak niektórych z nich powodując wyższe przeżycia smakowe. Jednak każde wino odpowiedzialne jest za podkreślanie innego smaku oraz wydobywanie z niego więcej, toteż wino białe będzie odpowiedzialne za coś innego, niż użycie wina czerwonego. Warto o tym pamiętać, przy komponowaniu zastawu do kolacji czy obiadu, gdyż dzięki temu spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół może okazać się niezwykle udane nie tylko pod względem towarzyskim, ale i smakowym.
Aktualnie w sklepach alkoholowych, jak i lokalnych dostępna jest oferta win pochodzących z różnych krajów świata, co ciekawe coraz większą popularność zdobywają wina polskie, których producenci odkryli niszę na rynku. Wybierając wino do kolacji, należy zwrócić uwagę, jakie potrawy zostaną na niej podane – czy będą to raczej dania cięższe, czy może lżejsze. W pierwszym przypadku lepszym wyborem będzie wino czerwone, w drugim wybór dobrego wina białego, które idealnie komponuje się z drobiem, makaronem, rybami oraz wszelkimi rodzajami sera – uniwersalnym i dobrym jakościowo wyborem może być tutaj wino Sauvignon Blanc. Możemy jeszcze zdecydować się na opcję trzecią, czyli wino różowe, które stoi pomiędzy czerwonym i białym, dzięki temu nadając się do wszystkiego, jednak z racji jego neutralności stosowane jest głównie jako aperitif.
Kolejnym zadaniem jest decyzja czy ma być to wino wytrawne, czy słodkie? Wina wytrawne przeznaczone są głównie do serów, potraw z owoców morza oraz mięsa białego. Półwytrawne natomiast sprawdzi się doskonale w przypadku wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, dań warzywnych – wina pół-słodkie oraz słodkie nadają się głównie do deserów.