Dlaczego warto jeść suszone warzywa i owoce?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jako naród jemy zdecydowanie za mało warzyw i owoców, a w naszej diecie dominuje cukier, przetworzone produkty i niezdrowe napoje. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna porcja świeżych warzyw i owoców powinna wynosić aż pół kilo dla dorosłej osoby. Dla niektórych może to być zalecenie trudne do zrealizowania, szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy wybór świeżych produktów roślinnych jest ograniczony. Wtedy dobrym pomysłem może być wprowadzenie do jadłospisu warzyw i owoców suszonych. Jak ich używać i jak przygotować taką przekąskę w domu?

Przekąski z suszonych warzyw, słodycze z suszonych owoców

Suszenie to naturalny, znany od wielu tysięcy lat sposób przedłużania przydatności do spożycia nietrwałych produktów. Jego zaletą jest to, że podczas procesu suszenia straty substancji odżywczych i witamin są stosunkowo niewielkie, więc ciągle taka żywność jest pełnowartościowym składnikiem codziennej diety. Dawniej proces ten odbywał się na słońcu bądź w przewiewnym miejscu, gdzie świeże produkty leżakowały przez długi czas aż do utraty całej wilgoci. Dzisiaj na szczęście dostępne są już suszarki do owoców i warzyw, dzięki którym możemy sami przygotować susz w krótkim czasie i bez najmniejszego problemu. Pokruszone suszone warzywa możemy używać jako naturalną przyprawę do rosołu i innych zup lub sosów, ale możemy też zachować duże plastry warzyw, które otoczone przyprawami zamienią się w zdrowe, a przy tym pyszne i chrupiące chipsy. Z suszonych owoców z kolei z łatwością zrobimy domowej roboty, naturalnie słodkie przekąski – wystarczy wyschnięte owoce zmiksować z daktylami, masłem orzechowym, rozpuszczoną czekoladą i odrobiną oleju kokosowego i  z takiej masy uformować domowe trufelki, które zasmakują każdemu łasuchowi. Dzieci z kolei lubią pochrupać suszone jabłka, truskawki czy brzoskwinie w posypce z cynamonu, a my możemy bez wyrzutów sumienia częstować swoje pociechy takimi przysmakami. Samodzielne suszenie pozwoli nam zachować trochę witamin na okres, gdy półki sklepowe będą wiały pustkami. Warto więc latem poświęcić chwilę i wysuszyć swoje ulubione warzywa i owoce w suszarce.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Pielęgnacja zębów – wszystko co musisz wiedzieć
Pielęgnacja zębów – wszystko co musisz wiedzieć
Właściwa pielęgnacja zębów powoduje, że można cieszyć się pięknym uśmiechem i to przez bardzo długi czas. Ponadto wówczas nie dochodzi […]
Jaką maskę wybrać do aparatu CPAP?
Aparaty wspomagające oddychanie podczas snu mogą zapewnić komfort odpoczynku, a przede wszystkim zminimalizować ryzyko powikłań, które są następstwem bezdechu. Leczenie […]
Księgowość w firmie – kto powinien ją prowadzić?
Księgowość w firmie – kto powinien ją prowadzić?
Każda działalność gospodarcza, która jest zarejestrowana w naszym kraju, musi dokonywać pełnych rozliczeń na rzecz ZUS, Urzędów Skarbowych, ale również […]
Ostatnie wpisy
Polecamy