W ciągu tygodnia nie zawsze jest czas, by jeszcze po pracy zajmować się trzydaniowym obiadem z wielu składników, a w weekend często szkoda pięknej pogody na stratę czasu w kuchni. Dlatego zawsze warto mieć na podorędziu kilka przepisów na błyskawiczne obiady z tego, co już mamy w domu. Domowe potrawy są najsmaczniejsze, gdy opierają się na świeżych produktach, jednak dobrej jakości przetwory pozwolą przygotować smaczny posiłek pełen wartości odżywczych, które uzupełnią braki witamin szczególnie zimą, gdy na półkach sklepowych brakuje sezonowych warzyw i owoców. Oto kilka pomysłów na właśnie takie awaryjne dania.
Dobrze zaopatrzona spiżarka to podstawa – dzięki niej wyczarujemy pełnowartościowy obiad w kilka chwil. Prostym i szybkim obiadem może być na przykład makaron z zawekowanymi latem pomidorami lub pomidorami pellati z puszki. Do tego możemy dorzucić drobno pokrojoną szynkę, kawałek kurczaka z poprzedniego obiadu czy fasolę z puszki oraz trochę sera i w mniej niż pół godziny mamy sycący, gorący, ciągnący się od sera obiad. Zamiast pomidorów możemy przygotować szybki sos z przetworów grzybowych – wystarczy w czasie gotowania się makaronu na patelni podsmażyć cebulkę, dodać rozdrobnione grzyby ze słoika, podlać lekko wodą, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem, a na koniec zagęścić śmietanką. Taki sos śmietanowo-grzybowy pasuje do makaronu z kurczakiem, ale także do placków ziemniaczanych czy kaszy. Jeśli mamy odrobinę bulionu, takie grzyby z cebulką możemy też przemienić w szybką zupę i podać z grzankami. W spiżarce przydadzą się także rozmaite warzywa strączkowe w puszkach lub słoikach, które można podać z sosem i ryżem lub przerobić na błyskawiczne curry bogate w białko.