Chociaż kuchnia orientalna zyskuje coraz większą ilość zwolenników na zachodzie, to wciąż mało kto orientuje we wszystkich smakach, które ma do zaoferowania. Każdy kraj bliższego i dalekiego wschodu ma bowiem swoje własne specjalizacje, przyprawy i dania, na poznanie których trzeba poświęcić co najmniej kilka intensywnych miesięcy życia. Możemy to zrobić również w Polsce, gdyż na rynku pojawia się coraz więcej sklepów oferujących sprzedaż typowych dla tych kuchni produktów. Jedyne, co musimy zrobić, to być ciekawymi nowych smaków i zaryzykować.
Jeśli chcemy spróbować czegoś naprawdę oryginalnego dla podniebienia europejczyka, to powinniśmy sprawdzić owoc znany pod nazwą durian. Jest on bardzo popularny w Chinach i wykorzystuje się go np. do produkcji cukierków. Ma bardzo specyficzny smak, przez co niektórych ludzi odrzuca już na wstępie, a niektórzy przekonują się do niego dopiero po czasie. A jednak jest to jeden z najbardziej wyjątkowych produktów orientu, więc chcąc poznać tę kuchnię, powinniśmy również znać ten smak.
Inny produkt, którym warto się zainteresować, jest specjalna mąka tempura. Składa się ona z kilku rodzajów mąk (ryżowej, kukurydzianej i pszennej) i służy do przygotowywania tradycyjnej, japońskiej tempury, czyli obsmażania różnorakich warzyw i owoców morza w głębokim oleju. Ciasto różni się od tego znanego w Europie, więc warto je poznać. Samą mąkę możemy kupić na https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/maka-tempura-gogi-150g/.