Czy wino i szampana można dodawać do drinków?

Sylwester, wesele czy impreza urodzinowa to doskonałe okazje do serwowania pysznych drinków z alkoholem w roli głównej. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że do przyrządzania takich napojów idealnie nadają się wina oraz szampany. Dodają one bowiem całości wykwintnego smaku i charakteru, a na dodatek wspaniale komponują się z dodatkami w postaci owoców, ziół czy syropów. Godne polecenia są zwłaszcza czerwone, białe i musujące wina z RPA, ponieważ wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem.

Kilka prostych przepisów

Najlepsze drinki przygotowuje się na bazie win musujących lub szampanów i podaje w długich kieliszkach typu flet. Dodawanie lodu i gwałtowne potrząsanie napoju w shakerze nie jest wskazane, gdyż może on stracić swój wyjątkowy charakter. Dużą popularnością cieszy się szczególnie koktajl Kir Royal. Aby go przyrządzić, wystarczy do delikatnie schłodzonego szkła wlać słodki likier kremowy (np. żurawinowy, wiśniowy, malinowy), a następnie uzupełnić całość dobrej jakości szampanem – do około 2/3 objętości. Należy przy tym pamiętać o dosyć ostrożnym wlewaniu obu płynów, bo pozwoli to uzyskać oryginalny efekt rozwarstwienia. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się szampany oferowane na stronie https://www.profilwino.pl/pl/c/Szampany/71.

Drugi interesujący przepis opiera się na zastosowaniu białego wina musującego, które trzeba połączyć z sokiem pomarańczowym i odrobiną brandy albo koniaku. Na uwagę zasługuje również drink na bazie czerwonego wina wytrawnego i oranżady cytrynowej (ewentualnie Sprite`a), a także drink składający się z trunku Cabernet Sauvignon, tequili, likieru pomarańczowego oraz odrobiny soku z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × jeden =