Starając się najlepiej dbać o własne zdrowie, powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy. Niełatwo jednak trzymać się zdrowej diety, jeśli nie przepadamy za tym, co spożywamy. Gdy znajdziemy ulubione dania i smaki wśród zdrowej żywności, będziemy mogli z łatwością jeść zdrowo i smacznie.
Aby cały dzień trzymać się właściwej diety, przede wszystkim należy zacząć od pożywnego śniadania bogatego w składniki wspierające nasz metabolizm i zaspokajające głód.
Idealną pozycją są płatki owsiane i wszelkie mieszanki musli je zawierające. Różnorodne właściwości płatków owsianych powodują, że cieszą się powodzeniem nie tylko wśród fanów zdrowej żywności, ale i w przemyśle kosmetycznym.
Jeśli na stałe zagoszczą w naszym menu przyczynią się do sprawniejszego działania przewodu pokarmowego, pomogą zwalczać nadwagę (jeśli takowa występuje), wspomogą walkę z bezsennością i stresem, a nawet przyczynią się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.
To tylko niektóre z zalet ziarna owsa, które zawiera lekkostrawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także mnóstwo witamin oraz pierwiastków. Dla tych którzy nie przepadają za tradycyjną owsianką idealną propozycją będzie musli.
Za główną zaletę musli możemy uznać, to jak szybko można je przygotować i na jak wiele sposobów możemy je zjeść. Zdrowe musli to przede wszystkim kompozycja płatków owsianych, owoców i ziaren. Dla osób ceniących smaki owocowe i bardziej kwaskowe idealnym urozmaiceniem musli będą suszone owoce takie jak suszone maliny czy porzeczka.
Zachowując wciąż owocowy smak, jednak zdecydowanie bardziej słodki uzyskamy dodając do dania suszone banany, kandyzowaną żurawinę, suszone śliwki, jabłka czy gruszki.
Sympatycy bardziej egzotycznych smaków powinni spróbować dodać suszone lub kandyzowane mango, papaję czy płatki kokosa. Jeśli połączenie owoców z płatkami owsianymi nam nie wystarcza, świetnym pomysłem będzie dodanie orzechów.
Mogą być to właściwie każde orzechy, przy czym najbardziej popularne z uwagi na wyrazisty charakterystyczny smak są laskowe, włoskie lub macadamia. Dla tych, którzy cenią smak orzechów ziemnych, ciekawą propozycją może być dodanie masła orzechowego do spożywanego musli.
Ponadto, z musli wspaniale sprawdzają się wszelkie ziarna słonecznika, chia, pestki dyni, czy sezam. Wszystko zależy od kubków smakowych osoby przygotowującej musli. Jeśli skomponujemy już swoją ulubioną suchą mieszankę musli warto spróbować jej różnych odsłonach: z mlekiem krowim lub roślinnym, jogurtami czy jako topping ulubionego smoothie.
Fanom słodkich smaków powinno spodobać się połączenie musli z jogurtem greckim i miodem. W poszukiwaniu ulubionego musli nie ma żadnych granic. Jeśli tylko przyjdzie nam do głowy nowa propozycja jak świeże owoce czy łyżka ulubionych śliwkowych powideł to czemu nie? Ważne, żeby było pysznie i zdrowo!