System klejenia – na zimno czy na gorąco?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Nowoczesne połączenie klejami różnych materiałów, można dzisiaj wykonywać na wiele sposobów. Jeszcze kilka lat temu dominowało przekonanie, że najlepiej sprawdzi się tzw. klejenie na zimno i większość firm np. wytwarzających opakowania, stosowała właśnie tę metodę. Dzisiaj, coraz większa liczba specjalistów tego sektora zwraca uwagę na wysoce wydajne klejenie na gorąco. Która z tych metod jest bardziej skuteczna?

Różne formy sklejania materiałów – plusy i minusy

Klejenie produktów na zimno, czyli najstarszą i najbardziej tradycyjną metodą, pozwala na zwiększenie szybkości łączenia elementów. Dobrym przykładem jest tu klasyczny klej biurowy, którym łączy się dwa kawałki papieru i po kilku minutach nie można już ich od siebie oderwać. Klejenie na zimno nie wymaga też dodatkowego czasu potrzebnego na podgrzanie kleju. Oczywiście ta podstawowa opcja w zastosowaniu komercyjnym musi być wzbogacona o tzw. system dyszowy, który jeszcze bardziej przyspieszy klejenie i praktycznie nie będzie wymagał zaangażowania do tego pracy człowieka.

Drugim sposobem jest klejenie materiałów na gorąco. Jego przewagą jest znacznie trwalsze połączenie ze sobą dwóch różnych elementów. Kleje podgrzewa się tu do wyższej temperatury i dopiero wtedy nanosi na dwie powierzchnie. Gorąca temperatura sprawia, że cząsteczki kleju lepiej wnikają między materiał, sprawiając, że jest on niemal nie do rozerwania. W zastosowaniach na dużą skalę, również i tu wykorzystuje się do tego system dyszowy, pozwalający przyspieszyć pracę i zmaksymalizować jej efekty.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Na co zwrócić uwagę przy wyborze agencji reklamowej?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze agencji reklamowej?
Na rynku znaleźć można wiele agencji reklamowych, które oferują szeroki zakres usług. Z tego też powodu jej wybór nie należy […]
W jaki sposób należy przechowywać żywność?
W jaki sposób należy przechowywać żywność?
Opakowanie żywności to opakowanie ochronne i informacyjne otaczające żywność w celu zachowania, transportu, ekspozycji i promowania jej właściwości odżywczych podczas […]
Kabel antenowy – jakie ma zalety?
Kabel antenowy – jakie ma zalety?
Kabel antenowy jest szeroko stosowany w radiofonii i telewizji, komunikacji satelitarnej, systemach radarowych i innych aplikacjach wymagających linii transmisyjnej o […]
Ostatnie wpisy
Polecamy