Piekarnie to miejsca, w których używa się zawsze wielu specjalistycznych sprzętów. Niektóre z nich służą do przygotowywania ciasta, a inne do jego obróbki oraz wypiekania. Oczywiście wybór konkretnych rozwiązań technologicznych zależy w ogromnej mierze od profilu działalności danego lokalu. Jedną z najbardziej niezbędnych maszyn jest z pewnością spiralna bądź planetarna mieszarka do ciasta, która pozwala na sprawne i bardzo szybkie wyrobienie jednolicie gładkiej masy o odpowiednich stopniu spulchnienia.
Oprócz mieszarek, w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym serwującym wypieki nie obejdzie się również bez elektrycznego pieca piekarniczego przeznaczonego do finalnej obróbki termicznej produktu. Do wyboru mamy m.in. modele modułowe z komorą wzrostu, wsadowe termoolejowe, cyklotermiczne, obrotowe, ceramiczno-rurowe, a także wózkowe (o zróżnicowanej mocy oraz funkcjonalności). Wymagane są ponadto rozmaite sprzęty służące do dokładnego formowania ciasta. Mowa tutaj choćby o automatycznych dzielarkach do bułek (wydajności nawet do 5500 sztuk na godzinę), rogalikarkach wałkujących i zawijających czy walcarkach wyposażonych w kalibrowane cylindry.
Inne możliwe do wykorzystania rozwiązania to:
– zaawansowane linie piekarnicze
– krajalnice do chleba
– młynki do ucierania bułki tartej
– smażalniki i nadziewarki do pączków
– międzygarownie, wydłużarki oraz komory garownicze
– zmywarki tunelowe
– multizaparzacze do kremów
– ubijaczki przemysłowe (np. kątowe, cukiernicze itp.)
– schładzacze i dozowniki do wody