Profesjonalne urządzenia dla branży piekarniczej

Piekarnie to miejsca, w których używa się zawsze wielu specjalistycznych sprzętów. Niektóre z nich służą do przygotowywania ciasta, a inne do jego obróbki oraz wypiekania. Oczywiście wybór konkretnych rozwiązań technologicznych zależy w ogromnej mierze od profilu działalności danego lokalu. Jedną z najbardziej niezbędnych maszyn jest z pewnością spiralna bądź planetarna mieszarka do ciasta, która pozwala na sprawne i bardzo szybkie wyrobienie jednolicie gładkiej masy o odpowiednich stopniu spulchnienia.

Maszyny uniwersalne to podstawowe wyposażenie

Oprócz mieszarek, w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym serwującym wypieki nie obejdzie się również bez elektrycznego pieca piekarniczego przeznaczonego do finalnej obróbki termicznej produktu. Do wyboru mamy m.in. modele modułowe z komorą wzrostu, wsadowe termoolejowe, cyklotermiczne, obrotowe, ceramiczno-rurowe, a także wózkowe (o zróżnicowanej mocy oraz funkcjonalności). Wymagane są ponadto rozmaite sprzęty służące do dokładnego formowania ciasta. Mowa tutaj choćby o automatycznych dzielarkach do bułek (wydajności nawet do 5500 sztuk na godzinę), rogalikarkach wałkujących i zawijających czy walcarkach wyposażonych w kalibrowane cylindry.

Inne możliwe do wykorzystania rozwiązania to:

–  zaawansowane linie piekarnicze 

–  krajalnice do chleba

–  młynki do ucierania bułki tartej

–  smażalniki i nadziewarki do pączków

–  międzygarownie, wydłużarki oraz komory garownicze

–   zmywarki tunelowe

–   multizaparzacze do kremów

–  ubijaczki przemysłowe (np. kątowe, cukiernicze itp.)

–  schładzacze i dozowniki do wody

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − trzy =