Piec piekarski jest to najważniejszy zakup do naszej piekarni. Możemy wybrać piec wśród różnych modeli o różnej mocy, wielkości czy możliwościach. Zależy to od planowanej wielkości produkcji. Jeżeli wybierzemy większy model, to umożliwi nam on pieczenie nawet szesnastu tac z pieczywem. Za to dotykowy panel sterowania obecny w niektórych modelach, umożliwi nam zaprogramowanie nawet 99 różnych programów pieczenia, a dzięki temu nasz każdy wypiek będzie posiadał stabilną jakość. Jeśli zastanawiamy się i nie wiemy jeszcze jakie będzie zapotrzebowanie na pieczywo, to zdecydujmy się na mniejszy model pieca. Na rynku są dostępne także nawet piece z czterema tacami. Jeżeli zapotrzebowanie na chleb będzie wzrastało, to można wymienić dany piec na większy lub dokupić kolejny.
Jeśli mamy gotowy już produkt, to pozostaje nam już tylko go sprzedać. W przypadku działania B2B, będziemy pewnie rozliczać sprzedaż z faktur, lecz, gdy jest się sprzedawcą detalicznym, oferującym wypieki klientom indywidualnym, to inaczej ta sprawa wygląda. Wówczas musimy zainwestować w kasę fiskalną, aby zgodnie z prawem rozliczać sprzedaż. Ich wybór jest ogromny. Na początku wystarczy nawet najprostszy, tani model. Jeżeli w naszej ofercie będzie chleb lub ciastka na wagę, to musimy zakupić wagę. Wagi piekarnicze powinny być proste w obsłudze i posiadać możliwość zważenia nawet kilku kilogramów produktu. Można tutaj również wybrać tani, prosty model lub ten bardziej zaawansowany z dodatkowymi opcjami i w pełni elektroniczny.