Osoby, które prowadzą biznes gastronomiczny znakomicie zdają sobie sprawę ze znaczenia jakości używanej w komponowaniu dań żywności. Powszechnie dostępne w handlu produkty bardzo często są wytwarzane głównie z myślą o niskiej cenie – stąd często ich trwałość jest znikoma, a walory smakowe – kontrowersyjne. Gdzie zatem się zaopatrzać?
Oczywiście można zakupić warzywa i owoce potrzebne w działalności restauracyjnej, w typowych sklepach. Ma to swoje zalety – przede wszystkim dostępność produktów. Bardzo często jednak warzywa takie będą miały niezbyt dobrą jakość. Wadą może być też cena – sieci handlowe naliczają wszak swoją marże na każdy produkt.
Można też oczywiście zaopatrywać się w produkty u lokalnych rolników. Producenci żywności mają jednak bardzo często swoje specjalizacje i zapewnienie pełnego zaopatrzenia lokalu we wszelkie niezbędne składniki może wymagać licznych wizyt u poszczególnych rolników, co wiąże się z duża pracochłonnością.
Dobrym rozwiązaniem wydaje się korzystanie z oferty lokalnych hurtowni spożywczych, takich jak Hurtownia Gacek. Wybierając taką drogę zapewniamy sobie dostawy warzyw po umiarkowanych cenach, przy jednocześnie niewielkim nakładzie pracy związanym z czynnościami zaopatrzeniowymi – hurtownie takie posiadają w swej ofercie szeroki wachlarz produktów oraz rozwiązania dedykowane właśnie gastronomii.