Jak parzyć kawę mieloną?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Najprostszym sposobem jest po prostu zalanie (nie) wrzątkiem, ale wodą w temperaturze 88-94 st. C, zmielonych ziaren kawy. Do kubka należy wsypać minimum dwie łyżeczki kawy. Następnie zalać wrzątkiem z wysokości około 25 cm. Po tej czynności najwięcej jest popełnianych błędów. Trzeba odczekać około 3-5 minut i dopiero po tym czasie dodać cukier bądź mleko. 

Jak uzyskać kawę bez fusów?

Zanim wsypiemy do kubka kawę, należy umieścić w nim filtr. Po odczekaniu 3-5 minut od czasu zalania kawy, wyjmujemy filtr i uzyskujemy gotowy napój bez fusów. Filtry do kawy można zakupić w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych, np. na https://paola-caffe.pl.

Jeszcze inną metodą jest parzenie w kawiarce. Kawę należy wsypać do naczynia, zalać wodą w temperaturze 88-94 st. C, po 3-5 minutach opuścić sitko w dół. Następnie przelewamy kawę do kubka. Otrzymujemy, tak jak w przypadku drugiego sposobu parzenia, kawę bez fusów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Rozwód – jak załatwić sprawy majątkowe?
Rozwód – jak załatwić sprawy majątkowe?
Rozwód to bolesne doświadczenie dla wszystkich zainteresowanych. Jest to jeszcze trudniejsze, gdy trzeba podzielić aktywa i majątek – co może […]
Różnice między spedycją a logistyką
Różnice między spedycją a logistyką
Szeroko pojęty transport to jeden z najważniejszych elementów współczesnej gospodarki. Jego organizacja jest procesem bardziej złożonym, niż mogłoby się wydawać. […]
Czy kolczyki do piercingu różnią się czymś od tradycyjnej biżuterii?
Czy kolczyki do piercingu różnią się czymś od tradycyjnej biżuterii?
Polacy lubią wzorować się na państwach zachodnich, stąd do kraju nad Wisłą przychodzą różne mody. Początkowo były to tylko tatuaże, […]
Ostatnie wpisy
Polecamy