Jak parzyć kawę mieloną?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Najprostszym sposobem jest po prostu zalanie (nie) wrzątkiem, ale wodą w temperaturze 88-94 st. C, zmielonych ziaren kawy. Do kubka należy wsypać minimum dwie łyżeczki kawy. Następnie zalać wrzątkiem z wysokości około 25 cm. Po tej czynności najwięcej jest popełnianych błędów. Trzeba odczekać około 3-5 minut i dopiero po tym czasie dodać cukier bądź mleko. 

Jak uzyskać kawę bez fusów?

Zanim wsypiemy do kubka kawę, należy umieścić w nim filtr. Po odczekaniu 3-5 minut od czasu zalania kawy, wyjmujemy filtr i uzyskujemy gotowy napój bez fusów. Filtry do kawy można zakupić w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych, np. na https://paola-caffe.pl.

Jeszcze inną metodą jest parzenie w kawiarce. Kawę należy wsypać do naczynia, zalać wodą w temperaturze 88-94 st. C, po 3-5 minutach opuścić sitko w dół. Następnie przelewamy kawę do kubka. Otrzymujemy, tak jak w przypadku drugiego sposobu parzenia, kawę bez fusów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak powinny być dostosowane opony do warunków w branży przemysłowej?
Jak powinny być dostosowane opony do warunków w branży przemysłowej?
Współcześnie w wielu dziedzinach przemysłu wykorzystuje się specjalistyczne pojazdy poruszające się na kołach (spycharki, koparki itp.). Wymagają one zawsze zamontowania […]
W jakich sytuacjach warto się zdecydować na kupno małej wanny do łazienki?
W jakich sytuacjach warto się zdecydować na kupno małej wanny do łazienki?
Podczas aranżacji lub remontu łazienki, jedną z najważniejszych spraw jest podjęcie decyzji o rodzaju miejsca do kąpieli. Kabina prysznicowa jest […]
Ile kosztuje wynajęcie adwokata
Ile kosztuje wynajęcie adwokata
Wizyta w kancelarii adwokackiej czy u indywidualnego pracownika czasami może okazać się dla nas nieunikniona. Z drugiej strony współpraca z […]
Ostatnie wpisy
Polecamy