Jako naród jemy zdecydowanie za mało warzyw i owoców, a w naszej diecie dominuje cukier, przetworzone produkty i niezdrowe napoje. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna porcja świeżych warzyw i owoców powinna wynosić aż pół kilo dla dorosłej osoby. Dla niektórych może to być zalecenie trudne do zrealizowania, szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy wybór świeżych produktów roślinnych jest ograniczony. Wtedy dobrym pomysłem może być wprowadzenie do jadłospisu warzyw i owoców suszonych. Jak ich używać i jak przygotować taką przekąskę w domu?
Suszenie to naturalny, znany od wielu tysięcy lat sposób przedłużania przydatności do spożycia nietrwałych produktów. Jego zaletą jest to, że podczas procesu suszenia straty substancji odżywczych i witamin są stosunkowo niewielkie, więc ciągle taka żywność jest pełnowartościowym składnikiem codziennej diety. Dawniej proces ten odbywał się na słońcu bądź w przewiewnym miejscu, gdzie świeże produkty leżakowały przez długi czas aż do utraty całej wilgoci. Dzisiaj na szczęście dostępne są już suszarki do owoców i warzyw, dzięki którym możemy sami przygotować susz w krótkim czasie i bez najmniejszego problemu. Pokruszone suszone warzywa możemy używać jako naturalną przyprawę do rosołu i innych zup lub sosów, ale możemy też zachować duże plastry warzyw, które otoczone przyprawami zamienią się w zdrowe, a przy tym pyszne i chrupiące chipsy. Z suszonych owoców z kolei z łatwością zrobimy domowej roboty, naturalnie słodkie przekąski – wystarczy wyschnięte owoce zmiksować z daktylami, masłem orzechowym, rozpuszczoną czekoladą i odrobiną oleju kokosowego i z takiej masy uformować domowe trufelki, które zasmakują każdemu łasuchowi. Dzieci z kolei lubią pochrupać suszone jabłka, truskawki czy brzoskwinie w posypce z cynamonu, a my możemy bez wyrzutów sumienia częstować swoje pociechy takimi przysmakami. Samodzielne suszenie pozwoli nam zachować trochę witamin na okres, gdy półki sklepowe będą wiały pustkami. Warto więc latem poświęcić chwilę i wysuszyć swoje ulubione warzywa i owoce w suszarce.