Dlaczego warto jeść suszone warzywa i owoce?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jako naród jemy zdecydowanie za mało warzyw i owoców, a w naszej diecie dominuje cukier, przetworzone produkty i niezdrowe napoje. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna porcja świeżych warzyw i owoców powinna wynosić aż pół kilo dla dorosłej osoby. Dla niektórych może to być zalecenie trudne do zrealizowania, szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy wybór świeżych produktów roślinnych jest ograniczony. Wtedy dobrym pomysłem może być wprowadzenie do jadłospisu warzyw i owoców suszonych. Jak ich używać i jak przygotować taką przekąskę w domu?

Przekąski z suszonych warzyw, słodycze z suszonych owoców

Suszenie to naturalny, znany od wielu tysięcy lat sposób przedłużania przydatności do spożycia nietrwałych produktów. Jego zaletą jest to, że podczas procesu suszenia straty substancji odżywczych i witamin są stosunkowo niewielkie, więc ciągle taka żywność jest pełnowartościowym składnikiem codziennej diety. Dawniej proces ten odbywał się na słońcu bądź w przewiewnym miejscu, gdzie świeże produkty leżakowały przez długi czas aż do utraty całej wilgoci. Dzisiaj na szczęście dostępne są już suszarki do owoców i warzyw, dzięki którym możemy sami przygotować susz w krótkim czasie i bez najmniejszego problemu. Pokruszone suszone warzywa możemy używać jako naturalną przyprawę do rosołu i innych zup lub sosów, ale możemy też zachować duże plastry warzyw, które otoczone przyprawami zamienią się w zdrowe, a przy tym pyszne i chrupiące chipsy. Z suszonych owoców z kolei z łatwością zrobimy domowej roboty, naturalnie słodkie przekąski – wystarczy wyschnięte owoce zmiksować z daktylami, masłem orzechowym, rozpuszczoną czekoladą i odrobiną oleju kokosowego i  z takiej masy uformować domowe trufelki, które zasmakują każdemu łasuchowi. Dzieci z kolei lubią pochrupać suszone jabłka, truskawki czy brzoskwinie w posypce z cynamonu, a my możemy bez wyrzutów sumienia częstować swoje pociechy takimi przysmakami. Samodzielne suszenie pozwoli nam zachować trochę witamin na okres, gdy półki sklepowe będą wiały pustkami. Warto więc latem poświęcić chwilę i wysuszyć swoje ulubione warzywa i owoce w suszarce.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Rodzaje obić mebli tapicerowanych – co wybrać?
Każdy z nas lubi przebywać w ładnie urządzonych i wygodnych wnętrzach. Dlatego warto zapoznać się z nowinkami aranżacyjnymi, które co […]
Najważniejsze czynniki przy doborze deski do wakeboardu
Najważniejsze czynniki przy doborze deski do wakeboardu
Wakeboard to sport będący połączeniem surfingu, kitesurfingu oraz snowboardu. Polega on na pływaniu na powierzchni wody na desce, jednocześnie trzymając […]
Jak poradzić sobie z cholesterolem?
Jak poradzić sobie z cholesterolem?
Istnieją dwa rodzaje cholesterolu: LDL i HDL.  LDL, czyli lipoproteina o niskiej gęstości, transportuje cholesterol do komórek w całym organizmie. […]
Ostatnie wpisy
Polecamy