W zdrowej diecie słowo „cukier” powinno pojawiać się jak najrzadziej. Jest on prowodyrem wielu chorób, takich jak próchnica, nadciśnienie, ale również wielkim sprzymierzeńcem nadwagi oraz otyłości. Czy w takim razie zdrowa dieta wymaga od nas, abyśmy zrezygnowali ze słodkiego smaku? Absolutnie nie! Na sklepowych półkach znaleźć możemy zdrowe substytuty cukru na bazie naturalnych składników.
Odwiedzając eko sklep bez problemu znaleźć można wiele zamienników tradycyjnego cukru, które pozbawione są negatywnego wpływu na zdrowie. Jedną z popularnych alternatyw jest stewia. Glikozydy stewiolowe zawarte w liściach i łodygach stewii charakteryzują się słodkim smakiem, który jest o wiele intensywniejszy od tradycyjnego cukru. Warto więc pamiętać, iż wystarczy niewielka ilość stewii do posłodzenia, np. napoju.
Kolejnym substytutem cukru, który często spotkać możemy na sklepowych półkach, jest ksylitol, czyli cukier brzozowy. Charakteryzuje się on zmniejszoną kalorycznością od zwykłego cukru, a także ze względu na brak powodowania nagłych wyrzutów insuliny do krwiobiegu jest idealnym zamiennikiem cukru, który używać mogą osoby chorujące na cukrzycę.
Cukier brzozowy, stewię czy równie świetny zamiennik cukru, jakim jest erytrytol, znaleźć możemy w wielu sklepach z eko produktami. Dostępne są one również w sklepach internetowych, takich jak, chociażby https://marketbio.pl/category/cukry-i-slodziki-stewia Jak widać, nie każdy cukier ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i nie musimy rezygnować z przyjemności dosładzania ulubionych napojów czy deserów. Wybierając powyżej wymienione zamienniki mamy gwarancję słodkiego, ale również zdrowego życia.