Na czym polega sezonowanie wołowiny?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wpływ na smak i jakość potraw

Dbanie o zdrowy styl życia sprawiło, żę pewne trendy kulinarne sa coraz bardziej widoczne. Dbamy nie tylko o smak potraw,ale także ich właściwe przygotowanie oraz walory odżywcze. Dzięki temu szlachetne mięsa, jak wołowina, cenione są przez osoby które przywiązują odpowiednią wagę do wyrobów po które sięgają. Jednak odpowiednie jej przygotowanie wymaga dobrej jakości produktów, oraz właściwego przygotowania.

Mięso powinno pochodzić z pewnego źródła. Stanowi to nie tylko gwarancję jakości, ale także odpowiednich warunków hodowli zwierząt – co nie pozostaje bez wpływu na smak. Warto także zwrócić się do firm, które w swojej ofercie mają mięsa sezonowane – na przykład internetowy sklep mięsny Świeże mięso. Zobacz ich ofertę: https://swiezemieso.pl/kategoria-produktu/mieso/wolowina-swieza-i-sezonowana/wolowina-sezonowana/.
Dlaczego to ważne i czym właściwie jest sezonowanie mięsa?
Sezonowanie, czyli tak zwane „dry aging” – dojrzewanie wołowiny na sucho, jest obecnie bardzo popularne. Zarówno profesjonaliści w restauracjach, jak i domowi hobbyści sięgają po steki dojrzewające w ten sposób. Tak naprawdę nie jest to żadna nowinka, a powrót do tradycji, polegający na zachowaniu rzemiosła rzeźniczego i jedna z najstarszych metod świata, aby uczynić wołowinę delikatną i smaczną. Podwieszone mięso w specjalnych szafach przechowywane jest w niskiej temperaturze (ok 2-4 stopnie) oraz wysokiej wilgotności (ok 80%), ulega uszlachetnianiu, dzięki czemu zyskuje walory smakowe, trudne do osiągnięcia przy innych metodach dojrzewania. W takich warunkach przechowuje się mięso ok 2-4 tygodni, czasem nawet dłużej – nim trafi do sprzedaży.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Automatyka do bram – wachlarz różnych funkcji
Automatyka do bram – wachlarz różnych funkcji
Automatyka stosowana w bramach ma za zadanie ułatwić korzystanie z nich. Dzięki niej otwieranie i zamykanie bramy przebiega w płynny […]
Budowa wiaty – krok po kroku
Budowa wiaty – krok po kroku
Garaż wolnostojący to idealne miejsce do przechowywania samochodu osobowego i jego skutecznej ochrony przed kradzieżą czy niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi. Niestety […]
Jak zorganizować konferencję krok po kroku?
Jak zorganizować konferencję krok po kroku?
Konferencja to świetna okazja, by poznać ludzi, zainspirować się i nauczyć nowych rzeczy. Jednak organizacja takiego wydarzenia może być również […]
Ostatnie wpisy
Polecamy