Kuchnia azjatycka cieszy się w krajach europejskich dużą popularnością. Niemal każdy wie już, jak smakuje ramen, dla wielu pikantne indyjskie curry to idealna rozgrzewająca potrawa na chłodne dni, a koreański makaron z warzywami to sposób na błyskawiczny i zdrowy obiad. Przygotowanie takich dań w domu nie jest skomplikowane, o ile ma się odpowiednie składniki, a ich skompletowanie staje się coraz łatwiejsze, gdyż dobrej jakości orientalne dodatki i przyprawy są już łatwo dostępne. W co więc warto się zaopatrzyć?
Aby móc szybko i łatwo przygotować dania kuchni chińskiej czy japońskiej, niezbędny w wielu przypadkach będzie makaron ryżowy, który znajdziemy na przykład na niniejszej witrynie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-ryzowy-vermicelli-golden-lion-400g/. Jego dużą zaletą jest delikatny smak, unikalna konsystencja i błyskawiczne przygotowanie. Można go usmażyć z warzywami stir-fry, podać z sosem lub z krewetkami czy kurczakiem. Warto też mieć w domu zapas sosu sojowego dobrej jakości, który dodawany jest do większości potraw chińskich, japońskich, tajskich i koreańskich. Z przypraw często wykorzystywane są płatki chilli, pasta miso czy pikantne wasabi. Natomiast dla kuchni indyjskiej charakterystyczne są mieszanki przypraw, jak garam masala, a także pasty i proszki curry oraz kumin, zwany też kminem rzymskim, który nadaje charakterystycznego smaku wielu potrawom. Do sosów czy zabielania potraw częstym dodatkiem jest mleczko kokosowe, które doskonale rozprowadza aromaty i pogłębia smak. Aby nie przygotowywać za każdym razem bulionu od podstaw, warto też zaopatrzyć się w bulion rybny w kostkach lub w paście, dzięki czemu w kilka minut wyczarujemy azjatycką zupę z makaronem.