Choć w Polsce picie wina do posiłków nie jest tak popularnym zwyczajem, jak chociażby we Francji to jednak wiele osób decyduje się podawać ten trunek do obiadu czy kolacji. W takich sytuacjach warto jest przyłożyć dużą wagę do wyboru odpowiedniego rodzaju wina. A jak wiadomo jest ich na ręku całkiem sporo i mowa tutaj nie tylko o kolorze (wino czerwone, białe czy różowe), ale przede wszystkim o smaku (wino słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne). Wybór jest więc naprawdę szeroki.
Przy podawaniu wina do obiadu czy kolacji oprócz jego rodzaju bardzo ważna jest odpowiednia temperatura określonego rodzaju alkoholu. Wino powinno być z reguły podawane lekko schłodzone, co znacząco wzmacnia jego walory smakowe. Do przystawek oraz do dań z udziałem ryb podaje się z reguły białe wino, natomiast do makaronów częstym wyborem jest wino wytrawne. Dania z drobiu doskonale smakują z czerwonym winem (ale niekoniecznie tym bardzo słodkim). Do podawanych zazwyczaj na końcu deserów najlepiej smakuje słodkie wino czerwone. Warto również zwrócić uwagę, że czerwone wino doskonale stymuluje procesy trawienne, więc przyda się również w przypadku dość ciężkich potraw, a także po zakończeniu biesiady. Podawanie wina do posiłków wymaga ponadto pewnego kunsztu – powinno być ono otwierane tuż przed podaniem (wyjątkiem są wina kilkuletnie, które muszą „pooddychać”), a kieliszek wszystkich osób degustujących nie powinien być wypełniony bardziej niż do połowy.