Gluten jest białkiem występującym w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta, które może powodować problemy u osób z celiakią i innymi uczuleniami na gluten. Gluten powoduje reakcję w jelicie cienkim osób z celiakią. Reakcja ta jest wyzwalana przez jedzenie glutenu, który uszkadza wyściółkę jelita i powoduje stan zapalny.
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie, jęczmieniu i wielu przetworzonych produktach spożywczych. Nadaje on chlebom ich chrupiącą teksturę i sprawia, że ciasto rośnie podczas pieczenia. Jest także dodawany do niektórych produktów spożywczych jako środek zagęszczający lub wzmacniający smak. Gluteny są obecne w wielu różnych rodzajach żywności, w tym w owsie, który jest przetwarzany przy użyciu sprzętu przetwarzającego również produkty pszenne. Więc nawet jeśli nie jesz chleba lub makaronu, nadal możesz spożywać gluten poprzez te ukryte źródła.
Produkty bezglutenowe stały się bardziej popularne w ciągu ostatnich kilku lat ze względu na ich korzyści zdrowotne. Wykazano, że diety bezglutenowe poprawiają objawy u osób z celiakią i nieceliakalną wrażliwością na gluten.
Dieta bezglutenowa może również pomóc w zapobieganiu chorobom serca i innym problemom zdrowotnym. Popularność diety bezglutenowej została podsycona przez celebrytów, sportowców i ludzi, którzy twierdzą, że dzięki niej czują się ogólnie lepiej. Więcej o diecie bezglutenowej przeczytasz na stronie https://bezgluten.pl/.