Na czym polega sezonowanie wołowiny?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wpływ na smak i jakość potraw

Dbanie o zdrowy styl życia sprawiło, żę pewne trendy kulinarne sa coraz bardziej widoczne. Dbamy nie tylko o smak potraw,ale także ich właściwe przygotowanie oraz walory odżywcze. Dzięki temu szlachetne mięsa, jak wołowina, cenione są przez osoby które przywiązują odpowiednią wagę do wyrobów po które sięgają. Jednak odpowiednie jej przygotowanie wymaga dobrej jakości produktów, oraz właściwego przygotowania.

Mięso powinno pochodzić z pewnego źródła. Stanowi to nie tylko gwarancję jakości, ale także odpowiednich warunków hodowli zwierząt – co nie pozostaje bez wpływu na smak. Warto także zwrócić się do firm, które w swojej ofercie mają mięsa sezonowane – na przykład internetowy sklep mięsny Świeże mięso. Zobacz ich ofertę: https://swiezemieso.pl/kategoria-produktu/mieso/wolowina-swieza-i-sezonowana/wolowina-sezonowana/.
Dlaczego to ważne i czym właściwie jest sezonowanie mięsa?
Sezonowanie, czyli tak zwane „dry aging” – dojrzewanie wołowiny na sucho, jest obecnie bardzo popularne. Zarówno profesjonaliści w restauracjach, jak i domowi hobbyści sięgają po steki dojrzewające w ten sposób. Tak naprawdę nie jest to żadna nowinka, a powrót do tradycji, polegający na zachowaniu rzemiosła rzeźniczego i jedna z najstarszych metod świata, aby uczynić wołowinę delikatną i smaczną. Podwieszone mięso w specjalnych szafach przechowywane jest w niskiej temperaturze (ok 2-4 stopnie) oraz wysokiej wilgotności (ok 80%), ulega uszlachetnianiu, dzięki czemu zyskuje walory smakowe, trudne do osiągnięcia przy innych metodach dojrzewania. W takich warunkach przechowuje się mięso ok 2-4 tygodni, czasem nawet dłużej – nim trafi do sprzedaży.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
W jakich sytuacjach warto się zdecydować na kupno małej wanny do łazienki?
W jakich sytuacjach warto się zdecydować na kupno małej wanny do łazienki?
Podczas aranżacji lub remontu łazienki, jedną z najważniejszych spraw jest podjęcie decyzji o rodzaju miejsca do kąpieli. Kabina prysznicowa jest […]
Czy wino i szampana można dodawać do drinków?
Czy wino i szampana można dodawać do drinków?
Sylwester, wesele czy impreza urodzinowa to doskonałe okazje do serwowania pysznych drinków z alkoholem w roli głównej. Niewiele osób zdaje […]
Jak skutecznie reklamować firmę gastronomiczną?
Jak skutecznie reklamować firmę gastronomiczną?
Przez okres pandemii funkcjonowanie gastronomii zostało mocno ograniczone. Część lokali zmuszona była dostarczać swoje dania na wynos, do domów klientów. […]
Ostatnie wpisy
Polecamy