Na czym polega sezonowanie wołowiny?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wpływ na smak i jakość potraw

Dbanie o zdrowy styl życia sprawiło, żę pewne trendy kulinarne sa coraz bardziej widoczne. Dbamy nie tylko o smak potraw,ale także ich właściwe przygotowanie oraz walory odżywcze. Dzięki temu szlachetne mięsa, jak wołowina, cenione są przez osoby które przywiązują odpowiednią wagę do wyrobów po które sięgają. Jednak odpowiednie jej przygotowanie wymaga dobrej jakości produktów, oraz właściwego przygotowania.

Mięso powinno pochodzić z pewnego źródła. Stanowi to nie tylko gwarancję jakości, ale także odpowiednich warunków hodowli zwierząt – co nie pozostaje bez wpływu na smak. Warto także zwrócić się do firm, które w swojej ofercie mają mięsa sezonowane – na przykład internetowy sklep mięsny Świeże mięso. Zobacz ich ofertę: https://swiezemieso.pl/kategoria-produktu/mieso/wolowina-swieza-i-sezonowana/wolowina-sezonowana/.
Dlaczego to ważne i czym właściwie jest sezonowanie mięsa?
Sezonowanie, czyli tak zwane „dry aging” – dojrzewanie wołowiny na sucho, jest obecnie bardzo popularne. Zarówno profesjonaliści w restauracjach, jak i domowi hobbyści sięgają po steki dojrzewające w ten sposób. Tak naprawdę nie jest to żadna nowinka, a powrót do tradycji, polegający na zachowaniu rzemiosła rzeźniczego i jedna z najstarszych metod świata, aby uczynić wołowinę delikatną i smaczną. Podwieszone mięso w specjalnych szafach przechowywane jest w niskiej temperaturze (ok 2-4 stopnie) oraz wysokiej wilgotności (ok 80%), ulega uszlachetnianiu, dzięki czemu zyskuje walory smakowe, trudne do osiągnięcia przy innych metodach dojrzewania. W takich warunkach przechowuje się mięso ok 2-4 tygodni, czasem nawet dłużej – nim trafi do sprzedaży.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Elegancki ubiór dla puszystych pań
W dzisiejszych czasach zakupy bywają frustrujące, w każdej witrynie sklepowej widnieją zdjęcia idealnych, bądź wręcz wychudzonych modelek, a przeciętna kobieta […]
Naturalne oleje i nasiona – dlaczego warto je na co dzień stosować?
Naturalne oleje i nasiona – dlaczego warto je na co dzień stosować?
Wykorzystanie nasion i naturalnych olei jest ekologiczną formą poprawiania kondycji organizmu. Nasiona dostarczają wartości odżywczych oraz wielu witamin. Dobrym przykładem […]
Drukarka do biura – zakupić, wydzierżawić czy wziąć w leasing?
Drukarka do biura – zakupić, wydzierżawić czy wziąć w leasing?
Wyposażenie biura jest jego integralną częścią. Ciężko wyobrazić sobie bowiem współcześnie pracę bez drukarek, kserokopiarek, czy też komputerów. Czy zawsze […]
Ostatnie wpisy
Polecamy