Na czym polega sezonowanie wołowiny?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wpływ na smak i jakość potraw

Dbanie o zdrowy styl życia sprawiło, żę pewne trendy kulinarne sa coraz bardziej widoczne. Dbamy nie tylko o smak potraw,ale także ich właściwe przygotowanie oraz walory odżywcze. Dzięki temu szlachetne mięsa, jak wołowina, cenione są przez osoby które przywiązują odpowiednią wagę do wyrobów po które sięgają. Jednak odpowiednie jej przygotowanie wymaga dobrej jakości produktów, oraz właściwego przygotowania.

Mięso powinno pochodzić z pewnego źródła. Stanowi to nie tylko gwarancję jakości, ale także odpowiednich warunków hodowli zwierząt – co nie pozostaje bez wpływu na smak. Warto także zwrócić się do firm, które w swojej ofercie mają mięsa sezonowane – na przykład internetowy sklep mięsny Świeże mięso. Zobacz ich ofertę: https://swiezemieso.pl/kategoria-produktu/mieso/wolowina-swieza-i-sezonowana/wolowina-sezonowana/.
Dlaczego to ważne i czym właściwie jest sezonowanie mięsa?
Sezonowanie, czyli tak zwane „dry aging” – dojrzewanie wołowiny na sucho, jest obecnie bardzo popularne. Zarówno profesjonaliści w restauracjach, jak i domowi hobbyści sięgają po steki dojrzewające w ten sposób. Tak naprawdę nie jest to żadna nowinka, a powrót do tradycji, polegający na zachowaniu rzemiosła rzeźniczego i jedna z najstarszych metod świata, aby uczynić wołowinę delikatną i smaczną. Podwieszone mięso w specjalnych szafach przechowywane jest w niskiej temperaturze (ok 2-4 stopnie) oraz wysokiej wilgotności (ok 80%), ulega uszlachetnianiu, dzięki czemu zyskuje walory smakowe, trudne do osiągnięcia przy innych metodach dojrzewania. W takich warunkach przechowuje się mięso ok 2-4 tygodni, czasem nawet dłużej – nim trafi do sprzedaży.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny mechanik samochodowy?
Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny mechanik samochodowy?
Istnieje wiele cech, którymi powinien charakteryzować się profesjonalny mechanik samochodowy. Podstawowe cechy takiego specjalisty Pierwszą cechą jest uczciwość. Uczciwy mechanik […]
Co warto wiedzieć przed montażem szamba?
Co warto wiedzieć przed montażem szamba?
Komfort związany z własnym domem i działką jest nieoceniony. Trzeba się jednak liczyć z dodatkowymi obowiązkami, np. w zakresie odprowadzania […]
W jakiej formie najlepiej jest podawać dzieciom zdrową porcję warzyw i owoców?
W jakiej formie najlepiej jest podawać dzieciom zdrową porcję warzyw i owoców?
Pięć porcji warzyw i owoców dziennie – ilość ta jest zlecana przez dietetyków zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Może […]
Ostatnie wpisy
Polecamy