Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, który kochają ludzie na całym świecie. W Polsce również mamy spore grono miłośników tego aromatycznego naparu, jednak niewiele ma on wspólnego z delikatnie bursztynowym płynem spożywanym przez naszych rodaków pod koniec ubiegłego wieku. Dostępne wtedy produkty były kiepskiej jakości, a sposób przygotowywania herbaty daleki był od ideału. Chociaż wciąż najpopularniejsze są ekspresowe wersje suszu zamknięte w malutkich torebkach, to jednak rosnąca świadomość konsumentów wpływa na podniesienie klasy towarów oferowanych przez producentów liściastych kompozycji.
Niezależnie od tego, czy najbardziej smakuje nam zielona herbata matcha, wersja czerwona, czy też biała, zawsze powinniśmy kierować się tymi samymi zasadami. Najlepiej wybierać mieszankę sypaną, którą możemy podejrzeć przez okienko w paczce. To dobry sposób na wstępną selekcję produktów. Wybierajmy kompozycje składające się z dużych fragmentów, natomiast rezygnujmy z herbat skrajnie rozdrobnionych, wzbogacone gałązkami. Susz zawierający rozwijające się podczas parzenia liście zapewni nam doskonałą jakość i maksymalny aromat. Pamiętajmy jednak, że sam wybór herbaty nie gwarantuje sukcesu. Równie ważny jak surowiec, jest tutaj sposób przygotowania, a każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jeśli nie mamy tak rozległej wiedzy na temat herbacianych naparów, należy posiłkować się wskazaniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. Tam znajdziemy informacje dotyczące ilości mieszanki, którą powinniśmy użyć, jak również temperatury wody i czasu tzw. naciągania napoju.