Grill gazowy to nowoczesne urządzenie pozwalające na przyrządzanie smakowitych potraw w warunkach plenerowych. Doskonale sprawdza się zwłaszcza podczas kameralnych imprez organizowanych w przydomowym ogrodzie. Do jego kluczowych atutów zaliczamy brak wydzielania rakotwórczego dymu i możliwość precyzyjnej kontroli temperatury. Wyjątkowo funkcjonalne modele posiada w swojej ofercie m.in. ten sklep online: https://koler.pl/kategoria-produktu/grille/.
Decydując się na zakup grilla gazowego, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jego moc, która powinna wynosić co najmniej 5 kW. Parametr ten przekłada się bezpośrednio na wydajność w zakresie przygotowywania dań. Dodatkowo pamiętajmy, że im większa moc, tym szersza musi być skala regulacji temperatury. W ten sposób bez problemu dostosujemy poziom ciepła do wymogów konkretnego produktu umieszczonego na grillu. Duże znaczenie mają również następujące elementy:
– powierzchnia rusztu – wpływa na to, ile rzeczy przyrządzimy za jednym razem,
– waga – około 20-25 kilogramów (gwarancja optymalnej stabilizacji na gruncie i jednocześnie sporej mobilności),
– liczba palników – minimum trzy,
– materiał wykonania – ponadprzeciętnie wytrzymała stal nierdzewna, ewentualnie żeliwo
dodatkowe akcesoria zwiększające funkcjonalność – np. kamień do pizzy, pokrowiec ochronny, wieszak na mięso, inteligentny termometr.