Białko roślinne to gorący temat w świecie żywienia. Popularność diet wegańskich, wegetarianizm i ogólne zainteresowanie żywnością opartą na roślinach sprawiły, że białko roślinne stało się bardziej popularne niż kiedykolwiek.
Jeśli szukasz sposobu na zwiększenie spożycia białka, spróbuj dodać więcej pokarmów roślinnych do swojej diety.
Białka roślinne są nie tylko dobre dla Ciebie, ale mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia krwi. Dużo więcej informacji o białku roślinnym i jego przykładach znajdziesz w artykule ze strony https://primabiotic.pl/2022/06/14/bialko-roslinne-zrodla-w-diecie-weganskiej/.
Jeśli szukasz, aby dodać więcej pokarmów roślinnych do swojej diety, oto kilka wskazówek:
Jedz co najmniej jedną porcję roślin strączkowych dziennie (fasola, ciecierzyca, soczewica i groch), ponieważ są one dobrym źródłem białka i błonnika. Rośliny strączkowe są również bogate w foliany i żelazo, które są ważnymi składnikami odżywczymi dla kobiet w wieku rozrodczym, kobiet w ciąży i małych dzieci.
Dodaj nasiona takie jak pestki dyni i orzechy do posiłków lub przekąsek. Te produkty są bogate w zdrowe tłuszcze, więc jedz je z umiarem i pamiętaj, że kontrola porcji jest ważna!
Całe ziarna zawierają więcej błonnika niż rafinowane, więc mogą być lepsze dla obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Pamiętaj, że owies jest technicznie rzecz biorąc ziarnem, ale nie oznacza to, że wszystkie rodzaje owsa są zdrowe; szukaj owsa, który został przetworzony w taki sposób, aby zachować zawartość błonnika.