Jak parzyć kawę mieloną?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Najprostszym sposobem jest po prostu zalanie (nie) wrzątkiem, ale wodą w temperaturze 88-94 st. C, zmielonych ziaren kawy. Do kubka należy wsypać minimum dwie łyżeczki kawy. Następnie zalać wrzątkiem z wysokości około 25 cm. Po tej czynności najwięcej jest popełnianych błędów. Trzeba odczekać około 3-5 minut i dopiero po tym czasie dodać cukier bądź mleko. 

Jak uzyskać kawę bez fusów?

Zanim wsypiemy do kubka kawę, należy umieścić w nim filtr. Po odczekaniu 3-5 minut od czasu zalania kawy, wyjmujemy filtr i uzyskujemy gotowy napój bez fusów. Filtry do kawy można zakupić w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych, np. na https://paola-caffe.pl.

Jeszcze inną metodą jest parzenie w kawiarce. Kawę należy wsypać do naczynia, zalać wodą w temperaturze 88-94 st. C, po 3-5 minutach opuścić sitko w dół. Następnie przelewamy kawę do kubka. Otrzymujemy, tak jak w przypadku drugiego sposobu parzenia, kawę bez fusów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wszystko co warto wiedzieć o rysunku?
Wszystko co warto wiedzieć o rysunku?
Rysunek jest jedną z najbardziej podstawowych form artystycznych. Już od najmłodszych lat większość osób to właśnie z rysunkiem zaczyna swoją […]
Do czego wykorzystywany jest miód – w jakich potrawach można go znaleźć?
Do czego wykorzystywany jest miód – w jakich potrawach można go znaleźć?
Niezwykłe walory smakowe miodu sprawiają, że jest on bardzo często wykorzystywany do przeróżnych potraw. Może występować pod postacią marynaty. Korzysta […]
Śniadanie do łóżka – co przygotować?
Śniadanie do łóżka – co przygotować?
Wiele osób marzy i tym, aby otrzymać śniadanie do łóżka. Może stać się to możliwe, wystarczy odpowiednio się przygotować. Niezbędną […]
Ostatnie wpisy
Polecamy